„Podagrycznik to ziółko, które większość ludzi kojarzy jako uciążliwy chwast, a on ma ogromną moc leczniczą i nie przypadkowo pojawia się jako jedna z pierwszych roślin zaraz po zimie. Przybliżę jego właściwości zdrowotne i lecznicze. Mam nadzieję, że przekonam dlaczego warto go wprowadzić do swojej diety i kuchni. Opowiem o tym, na co zwrócić uwagę żeby prawidłowo go rozpoznać. Poszalejemy kulinarnie, bo zrobimy zielone pesto z tego dzikiego warzywka. Zrobimy też sól podagrycznikową, każdy zabierze ze sobą torebkę takiej soli*. Posmakujemy naparu z tej roślinki i nastawimy ocet, który działa świetnie oczyszczająco, zwłaszcza na stawy.” – zachęca Agnieszka Prymaka.
Miejsce warsztatów: Muzeum Ziemi Sokólskiej, ul. Piłsudskiego 2
Data: 12 maja (piątek) 2023 r., godzina: 17:00
Zapisy: tel. 690 333 590 lub poczta@muzeumziemisokolskiej.pl
Cena: 50 zł/os.
Czas trwania: ok. 2 godzin
*Każdy uczestnik zabierze ze sobą po warsztatach torebkę wykonanej przez siebie soli ziołowej oraz litrowy słoik z nastawionym octem.
O prowadzącej: AGNIESZKA PRYMAKA – zielarka, dyplomowana zielarka-fitoterapeutka, pasjonatka ziół i życia w zgodzie z naturą, autorka marki „Zielska Kolonia” https://www.facebook.com/zielskakolonia