Czeka nas wyjątkowe spotkanie przedświąteczne w muzeum. Jego bohaterką będzie choinka, jednak tym razem drzewko kojarzone z dekoracją świąteczną wystąpi w nietypowej roli – źródła witamin, aromatów, zdrowia.
15 grudnia (czwartek) o godz. 17:00 zapraszamy do sokólskiego muzeum na warsztaty zielarskie z Agnieszką Prymaka.
Przez dwie godziny warsztatowe:
– ugotujemy idealną na święta igiełkową herbatkę z dodatkiem pomarańczy, jabłka i cynamonu
– przygotujemy sól ziołową sosnową – prostą przyprawę, docenianą przez najwybitniejszych szefów kuchni. Nadaje się do wielu potraw, sałatek, bigosu, gulaszu itp.
Każdy zabierze ze sobą torebkę tej pięknie zielonej i aromatycznej przyprawy.
– wykonamy własnoręcznie słoiczek soli do moczenia stóp lub kąpieli, z dodatkiem sosnowej soli z chlorkiem magnezu, ziołami, glinkami, olejkami zapachowymi. To może być świetny prezent dla bliskiej nam osoby.
– nastawimy lemoniadę świerkową, która będzie gotowa na Święta. Taką z bąbelkami pachnącą lasem. Zabierzcie tylko butelki ok. 1 l.
Cena – 40 zł/os.
Obowiązują zapisy: poczta@muzeumziemisokolskiej.pl, tel. 690 333 590
Prowadzenie: AGNIESZKA PRYMAKA – zielarka, dyplomowany zielarz-fitoterapeuta, pasjonatka ziół, życia w zgodzie z naturą, jest autorką marki Zielska Kolonia (https://www.facebook.com/zielskakolonia).