W środę, 26 marca odbyły się warsztaty zielarskie w Muzeum Ziemi Sokólskiej SOK poświęcone tematowi kawowego mydła i peelingu, poprowadziła je Agnieszka Prymaka (z Zielskiej Kolonii).
Okazuje się, że żeby zrobić swoje pierwsze mydło sodowe trzeba mieć sprawdzoną recepturę, zadbać o bezpieczeństwo pracy i wykazać się cierpliwością – ponieważ wykonane samodzielnie mydła będą musiały jeszcze poleżakować kilka tygodni zanim stwardnieją i dojrzeją do pełnienia swojej roli. Dzięki zastosowaniu zimnego naparu z kawy w recepturze, kostki będą miały też właściwości peelingujące. Agnieszka nie byłaby sobą, gdyby nie zadbała o różnorodność i wielość dobrych składników, które wzbogaciły mydlaną recepturę. Przy tym omówiła kwestie ważne dla osób początkujących: gdzie szukać przepisów, jak dobierać składniki, co może pójść nie tak.
Na koniec spotkania, przy herbacie “Ziołowe ukojenie” uczestniczki spotkania zrobiły również na użytek własny peeling kawowy.
Fot. W. Panow








