W czwartkowy wieczór, 15 grudnia gościliśmy w Muzeum Ziemi Sokólskiej SOK zielarkę i pasjonatkę zdrowego żywienia – Agnieszkę Prymaka, autorkę marki Zielska Kolonia (na Facebooku). Pomimo wciąż niesprzyjającej aury, warsztaty zielarskie przyciągnęły wyjątkowo dużo osób.
Tematem zajęć była tym razem choinka, tylko w nietypowej roli – źródła witamin i zdrowia. Przekształcaliśmy zielone igły sosny i świerku w sól ziołową do potraw, potem w sól kąpielową, w międzyczasie ugotowaliśmy herbatę z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, pomarańczy, jabłka, a na koniec nastawiliśmy lemoniadę.
Jak przygotować świąteczną herbatkę rozgrzewającą z choinki? Już wiemy! Oto przepis:
Zrywamy kilka świeżych, młodych gałązek świerku i sosny. Wybieramy zdrowe drzewka i zrywamy gałązki z poziomu niedostępnego zwierzętom.
Rozdrabniamy roślinę: pozbywamy się łodyg, zostawiając igiełki i ładne, zdrowe pączki drzewek.
Następnie wrzucamy igiełki i pączki drzewka do garnka i zalewamy je zimną wodą, gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Do garnka od razu można dodać także odrobinę pokrojonego, świeżego korzenia imbiru. Gdy wywar doprowadzimy do wrzenia – gotujemy go jeszcze 10-15 min.
Przelewamy napar przez sitko do dzbanka-zaparzacza – tutaj dodajemy cynamon, pomarańczę, jabłko – to co lubimy.
Dosłodzić naszą herbatkę możemy miodem.
Uwaga! Co do ilości igliwia w wywarze: jeżeli będzie go mniej to herbata wyjdzie łagodniejsza, jeżeli będzie za dużo – może wyjść zbyt gorzka, warto więc nie przesadzać z jego ilością w wywarze. Igliwie można też wyjąć nieco wcześniej z wywaru jeżeli po spróbowaniu czujemy że wywar robi się zbyt gorzki, ale należy go podgotować tak jak w przepisie co najmniej jeszcze 10 min. po zagotowaniu. Smacznego!
Relacja fotograficzna z wydarzenia – W. Pnow/SOK: