Listopad kończyliśmy zdrowo, dzięki warsztatom z Agnieszką Prymaka. Wydarzenie odbyło się 24 listopada w Muzeum Ziemi Sokólskiej SOK, tym razem wykonywaliśmy aromatyczny oxymel – czyli “naturalny antybiotyk”.
Oxymel służy wzmocnieniu odporności, wspomaga walkę z chorobą. Składa się z miodu, octu jabłkowego (najczęściej) oraz owoców, warzyw, ziół o szczególnej mocy prozdrowotnej, antybakteryjnej. Znakomicie zastępuje sztuczne suplementy diety. Pije się go prewencyjnie i w czasie choroby. O tym i o wielu innych faktach dotyczących stosowania oxymelu dowiedzieli się uczestnicy warsztatów.
Zajęcia z Agnieszką Prymaka, czyli “Zielską Kolonią” (pod taką nazwą znajdziemy ją i jej ofertę warsztatową w sieci) były jak zwykle solidnym, dwugodzinnym wykładem, przepełnionym wieloma cennymi wskazówkami, dawką ogromnej wiedzy oraz dobrej zabawy. Zadaniem uczestników było przygotowanie składników do oxymelu, a to oznaczało krojenie, siekanie, obieranie, pracę zespołową. Aromatyczne składniki, takie jak cebula, imbir, papryczka chili, czosnek wpływały bardzo dobrze na uczestników, atmosfera spotkania była wyjątkowa. Wszyscy zabrali ze sobą po litrze uważonej mikstury. Teraz dojrzewać będzie aż do świąt.
Relacja fotograficzna z wydarzenia – W. Panow: