Warsztaty zielarskie były doskonałym pomysłem na spędzenie piątkowego popołudnia w naszym Muzeum Ziemi Sokólskiej. 12 maja spotkaliśmy się z Agnieszką Prymaką z “Zielskiej Kolonii” żeby poznać sposoby na wprowadzenie do diety rośliny z naszych przydomowych ogródków – podagrycznika. Mało kto wie, że posiada on właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie (a więc i odchudzanie), oczyszcza nerki, ma właściwości przeciwnowotworowe, uspokajające, w tradycji zielarskiej był to środek na podagrę (dnę moczanową).
Najprościej wykonać z niego napar – taka kuracja tj. picie wywaru z zaparzonej rośliny trwająca około 6 tygodni pomaga na bóle stawów. Warsztaty zaczęliśmy właśnie od wykonania “herbatki” z podagrycznika i opowieści Agnieszki o tym jak rozpoznać zioło, jakie ciekawe ma właściwości prozdrowotne. W ciągu dwóch godzin zdołaliśmy zrobić także sól ziołową i nastawiliśmy w słoikach ocet podagrycznikowy, które uczestnicy zabrali ze sobą do domów. Na koniec skosztowaliśmy zrobionego samodzielnie pesto z podagrycznika, które najbardziej przypadło wszystkim do gustu.
Dziękujemy za miłą atmosferę i znakomicie spędzone popołudnie wszystkim uczestnikom.
Fot. C. Wiszniewski, E. Wiśniewska: