Relacja z warsztatów zielarskich w Muzeum

4 cze 2022

Agnieszka Prymaka – autorka marki “Zielska Kolonia” była gościem w piątkowe popołudnie (3 czerwca) w Muzeum Ziemi Sokólskiej SOK. Tym razem warsztaty dotykały tematu “dzikiej kuchni”, czyli tego w jaki sposób poprawić swoją kuchnię i dietę inspirując się roślinami dostępnymi w naszych warunkach lokalnych.

Opowieści o ziołach, o tym jak rozpoznać konkretne rośliny, towarzyszyła degustacja herbaty wykonanej ze stokrotek, mięty, bluszczyku kurdybanku, babki lancetowatej, kwiatów jarzębiny zwyczajnej, liści lipy.

Sól ziołową uczestnicy spotkania wykonywali “na mokro” łącząc sól (niejodowaną) ze świeżo zebranymi roślinami: lubczykiem, liśćmi krwawnika, oregano, liśćmi podagrycznika, bylicą pospolitą, bylicą boże drzewko, liśćmi chrzanu, bluszczykiem kurdybankiem, odrobiną liści hyzopu. Własna sól ziołowa to przyprawa uniwersalna, która przyda się w każdej kuchni do zup, sałatek, mięs, na kanapki. Można ją komponować dość dowolnie by pasowała do naszych upodobań smakowych i potrzeb zdrowotnych. Wszystkie rośliny użyte do soli mają swoje ciekawe właściwości, uczestnicy warsztatów mogli się przekonać jakie rośliny mogą im pomóc, jakie trzeba stosować z umiarem do tworzenia swoich mieszanek przyprawy.

Fot. z wydarzenia W. Panow:

maj 2024
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Skip to content